viernes, 23 de diciembre de 2011

UN HIVERN QUE NO ARRIVA....


El que entenem per hivern, no arriva. El canvi climàtic segueix el seu curs i tenim unes tempertaures màximes de mitjana de 15 graus i les pluges brillen per la seva absencia.

Hem passat la tardor fent melmelades, coca dolça i salada, madalenes i rosquilles però hem pogut recollir col-i-flors i bròquils, puerros i fonolls que no ens ha calgut regar ja que, encara que no ha plogut, la humitat, la boira i la rosada mantenen el sòl humid. Una maravella!

Com bons recicladors, ens estem autoconstruïnt un parell de galliners amb palets: en un, cap al febrer o març possarem les gallines ponedores i a l'altre, pollastres. A veure qué tal s'ens donen aquestes tasques que, en tot cas, seran divertides i profitoses.

També hi ha temps per fer petites feines com ara recuperar una llengua de terra on pensem possar panís, melons, síndries, carbasses i carbassons. La feina ha estat feixuga ja que hi havíen moltes pedres que amb molta paciència hem hagut de treure i portar-les per fer un limit. La veritat és que ha valgut la pena l'esforç. Ha sortit un bon trosset aprofitable que ja hem abonat per preparar-lo.

També ha hagut temps per fer l'experiment de reproduïr arbres per esqueixos. No sabem si ens ensurtirem però per intentar-lo que no quedi. Vem fer una sortida molt xula pel río i vem agafar dels horts que fa anys que ningú els treballa, esqueixos de noguera, d'atmetller, olivera, codony, mangraner, figuera i algún més que no recordo. En alguns, a més de seguir segons els manuals la forma de tallar els esqueixos, vem ficar llenties al terre del testo per ajudar al esqueix a desenvolupar les arrels. Aquest és un sistema que es feia servir abans quan no existíen les hormones d'arrelament. Els llegums complían aquesta funció. D'altres esqueixos hem posat d'aquestes hormones tot i que no considero que aixó sigui ecològic, però confeso que desprès de la caminata, la recollida de les branques i demés, no volía perdre l' oportunitat de almeyns tenir ni que sigui un resultat. Ara els tinc tots a hivernacle, amb bona llum i temperatura adequada. De fet l'hivernacle és una part de casa on hi ha un bon finestral i la temperatura resulta ideal, ja que les pedres naturals de las parets amb un gruix de 50 ó 60 cm. fan també la seva funció.

No hem parat de llegir llibres d'autosuficiència, cultiu ecològic i cuidado d'aviram per autoconsum, tot plegat ha estat molt gratificant. I no perdo l'esperança que arrivi el fred i sobretot pluges, pluges sis plau!