jueves, 28 de abril de 2011

EL PLANTER DE LA VIDA...



He anat al mercat dels pagesos a buscar planter i ostres!! ja hi havía gairebé de tot. Cebes, cols, rabans, pebroteres, melons, sindries, apis, bledes, guindilles, padrons, tomaqueres, albergínies, julivert, alfàbrega, romaní, timó, menta, espígol.....



De cebes vaig trovar de Figueres i Valenciana i plantaré de les dues. És curiós perque se li atribueixen a aquest bulb, propietats tòniques, diürètiques, digestives i estimulants.Es creu que redueix el colesterol i té un bon grapat de vitamines: C, A1, B2, albúmina, flúor, sofre, calci i altres sals minerals.



Es poden fer conserva en vinagre, és molt fàcil de fer i dóna molt gustet el seu tast.



La ceba és un d'aquells productes originaris d'Amèrica que va portar aquell que li diuen Colon.


I les pastanagues? van arrivar des de el nord d'Àfrica a l'època del domini musulmà.A l'Afganistàn es conreen diverses clases d'aquesta arrel, i els experts creuen que pot ser originària d'aquesta zona. Respecte a les seves propietats, conté molta aigua, minerals, vitamina E, pro-vitamina A, betacarotens, folats, B3, potasi, fósfor, magnesi i calci.


Les cols, ja a l'època de la dominació romana pel Mare Nostrum la feien servir com medicina per les molèsties intestinals i pulmonars. Hi han moltes varietats com ara la verd arrissada, lombarda, de brusel.les, coliflor, bròquil, i en té un alt contingut d'aigua a la seva composició i vitamines C, A, B9, E, K. Minerals com el potasi, sofre, fòsfor, calci, ferro i magnesi. O sigui, cóctel a tope per no enmalaltir.


En fí, planto tot el que he comprat, faig la regadeta i em tiro a terra per descansar i contemplar la meva aportació a la Vida i imagino que diferent sería tot si cada familia poguès disposar d'un tross per alimentar-se, decidint quines varietats planten, compartint sabiesa, i desfer-nos per fí d'aquesta etiqueta imposada de "consumidor compulsiu i ferotge". Imagino el planeta ple d'horts exuberants, de famílies amb alegría a la cara, de nens plens de ronya i terra menjan una pastanaga sucosa i dolça, de padrines fent cistells per la collita i espardenyes per anar a l'hort....imagino als padrins buscant les millors branques per fer uns bastóns i montar un ball...imagino que podem disposar d'un tross cadasqú, que no hi han llavors transgèniques, que no hi han Monsanto's, Cargill's, Dupont's, fundacions Bill Gates ni Fundacions Rockefellers ni Rothchild's...imagino una Vida més simple però amb més riquesa humana on tots aprenem de tots... De sobte, un so que abans no l'havia escoltat tan especial, una brisa, ara aire més fort...és una negra tempesta...corro cames ajudeu-me però és massa tard. Plou tan fort que abans de soritr de l'hort estic totalment xopa i no m'importa, m'agrada, i em deixo mullar perque jo també vull la pluja per Crèixer....