jueves, 9 de junio de 2011

LES PLANTES CREIXEN I ARRIVEN VISITES...

















Han pasat unes setmanes i amb les pluges d'aquets ultims dies l'hort a experimentat un canvi espectacular. Les enciams lollo rosso i maravella començen a estar a punt de ser agafades per menjar, les cols ja prenen unes formes considerables de creixement i les cebes començen a sortir de la terra. Tot està precios i de moment no podem parlar de plagues, tan sols fa uns dies semblava que el purgó volía fer presencia en les tomaqueres i amb una miqueta d'insecticida natural a base de sabó de potasa, ho hem resolt.


La setmana pasada vàrem rebre la visita de dos veïns del poble, i desprès de mirar tota la feina que havìem fet, ens van explicar algunes cosetes que no tenen cap desperdici, com ara que, a l'hort del costat que porta anys convertit en una selva aprofitada per els animals de la zona, hi ha un pou on fa molts, molts anys, es va trovar el cos d'una dona en forma com agenollada i per la persona que va ser i l'època, era una d'aquelles situacions que es van donar en el període de la guerra civil, però ells no hi van entrar en detall, suposem que per respecte.


També ens van explicar i ensenyar que dins l'hort i al seu voltant hi han més plantes medicinals que podem aprofitar com per exemple la Viola, que creix per tot arreu i no hi ha manera d'aturar-la, encara que ara que tenim la informació més complerta, l'aprofitarem i així serà una manera de mantenir-la a ratlla.


La Viola o Violeta Odorata és una de les primeres plantes que broten a la primavera. Les flors perfumades apareixen sense interrupció desde febrer a maig i es recullen durant aquest periode.


La flor té la propietat d'estovar la tos i fluidificar les secrecions de les vies respiratòries, per tant, facilita l'espectoració; també és lleugerament diurètica i sudorífica. Les fulles tenen uns efectes semblants a les flors i a més estoven i relaxen les parts inflamades. Les flors s'utilitzen en infusió; per les afeccions respiratòries es prenen de dos a quatre tasses al dia. A Homeopatía es recepta la tintura fresca per calmar el dolor de oïde i certes afeccions dels ulls. La seva infusió també serveix en les inflamacions de gola, laringitis, afoníes, etc.


Les mores tenen vitamines A, B1, B2, C, E. Minerals com Potasi, fósfor, ferro, sodi, magnesi, manganes, seleni, zinc, coure, calci. Àcid fòlic i niacina.


Com a propietats curatives podem dir que són altament refrescants, ajuda a les dents, indicades per combatre la diarrea, són diurètiques, ajuda quan hi ha febre alta si prenem suc de mora, són depuratives, eliminen la retenció de líquids, són antisèptiques, són bones per combatre la grip, constipats, tos, constipats intestinals, antidiabètiques, fortifiquen la sang i l'organisme en general. En fí, salut a dojo quan madurin a l'estiu i les fulles també es poden pendre en infusions.


Card Mariano!! Hi ha per tot arreu!! Li diuen l'amic del fetge pels seus beneficis. Pprotegeix de les toxines estimulant el creixement de nous teixits. Protegeix el fetge de substàncies com les drogues, l'alcohol, els fongs verinosos, les medicines de la quimioteràpia i altres substàncies que puguin alterar el fetge.


El card mariano estimula la producció d'una substància anomenada "glutation" que és un desintoxicant de les cèl.lules. Enforteix les membranes exterior de les cèl.lules ajudant al fet que les toxines no penetrin en elles. Té poder antioxidant i lluita contra l'estres oxidatiu que provoquen els radicals lliures. Té beneficis contra la diabetes.Redueix el colesterol. I molt important: he llegit que s'han fet uns estudis relacionant els beneficis del Card Mariano i el càncer de pròstata i sembla ser que el resultat del estudi indica que el Card pot detenir in vitro el desenvolupament de cèl.lules cancerígenes.


Amb els fruits que són aquestes vistoses flors i les seves llavors es fan les infusions i les decoccions.


Aquets veïns també ens van explicar que amb les soques dels canyars, tallades a trossos, queden visibles parts blanques, tendres i amb un suc blanquinós. Antigament, les dones en aquest poble, bullien aquestes parts amb aigua i el suc resultant el preníen per retirar la llet de les mamelles i deixar d'amamantar als nadons. Resulta tan gratificant baixar a l'hort...n'estem aprenent de tot...