miércoles, 20 de julio de 2011

Juliol és generós!!







Casi no tinc temps de plasmar al blog tot el que pasa en els últims dies a l'hort. Ja estem collint de tot i resulta espectacular per a uns principiants d'hortelans! Les herbes, és clar, també gaudeixen del seu dret de ser-hi, però moltes d'elles han de convertir-se en compost i no les podem deixar competir per l'aigua i els nutrients. La compostadora va plena com un vell vaixell de mercaderies i en el fons, ja anem veient el resultat casi madur de la nostra brossa: un substrat casi fet amb una olor original de "terra verge" que s'endinsa per les fosses nasals i arriva al cervell activan memòria i portant-nos a records de verdadera pertinença al més profund del territori...


També en aquets últims dies, un veí pagès, d'edat, ens ha convidat a visitar el seu hort per explicar-nos amb exemples pràctics el conreu de les patates, les síndries, veure els seus arbres fruiters i les seves gallines que, per cert, són unes privilegiades per viure en un paratge autèntic, amb la seva part de bosc, i gaudint d'una verdadera alimentació natural. I entre aprenentatges i explicacions ha estat inevitable parlar de la sobiranía alimentària, dels transgènics, de les farmaceútiques, de les subvencions a la pagesía intensiva i fins i tot records d'una època de guerra, postguerra, fam, fugides, extraperlo... la veritat, ha estat una tarde molt complerta i satisfactòria.


He trovat aquest llibre que llegiré aquest estiu, "El preu de la fam.L'estraperlo a la Catalunya de la postguerra. L'autora és Laura de Andrés i l'editorial Ara LLibres i us convido a la lectura.






I si a principi de més, jo estava presumint de no haver patit plagues a l'hort, doncs, ara ja hem tingut la primera: aranya roja. Hem utilitzat sabó de potasa rebaixat amb aigua i a pulveritzar!!


L'hem comprat a http://www.elalmazennatural.com/ on tenen molts productes adients per l'agricultura ecològica.


També hem estat ocupats en fer uns pots de bitxo en conserva de vinagre y samfaina que fan un goig d'alló més. Així doncs, us comento novetats el proper dia que hi ha molta feina!!